KORVNEWS JUNI 2022

KORVNEWS JUNI-22

Sommaren är här och vi har precis genomfört den sjunde upplagan av Korvfestivalen i Stockholm efter över 15 månader av ofrivilligt uppehåll. Juninumret av Korvnews innehåller därför ett stort referat från den härliga festivalen, vilken korv och korvtillbehör som prisades samt en Korvälskares upplevelse av festivalen. Dessutom kan ni som vanligt läsa om Månadens Korvälskare, som finner inspiration i sina argentinska rötter, en ny butik med korvfokus som slår upp dörrarna nu i helgen, en ny festival som ser dagens ljus i början av juli och så klart aktuell status om Korvfestivalen i Göteborg.

TREVLIG LÄSNING!

TACK TACK TACK!

Wow vilken comeback det blev av Korvfestivalen i Stockholm! Tusen tack till alla er festivalbesökare som kom och förgyllde den sjunde upplagan av festivalen i Stockholm.

-Vi hade som målsättning att uppnå samma antal utställare och besökare som vi hade i mars 2020 innan Covid-19 slog till. Att nu kunna konstatera att vi uppnådde det målet känns extra roligt, givet att Korvfestivalen nu arrangerades under en juni-helg med extremt många andra välrenommerade arrangemang som konkurrerade om besökarnas uppmärksamhet. Det ger oss råg i ryggen och en stark tilltro och energi till att skapa fler uppskattade upplagor av Korvfestivalen framöver. säger Fredrik Rumenius på Korvfestivalen.

Vi hoppas att ni är nöjda med ert besök och skulle gärna vilja höra lite mer om er upplevelse för att kunna utveckla och göra Korvfestivalen ännu bättre. Svara på några frågor som tar max 2-3 min och var med i utlottningen av entrébiljetter till kommande festival.

TILL ENKÄTEN

VINNARNA I PUBLIKENS VAL
Under Korvfestivalen i Stockholm kunde besökarna rösta på sin favoritkorv respektive favoritkorvtillbehör. Flest röster fick och tillika vinnare blev:

JALAPENO CHEESE, SPECIALCHARK
och
KORVSENAP, FRÅN SKEPPSHOLMS SENAP

Ett stort grattis till vinnarna och till alla er som har möjlighet att köpa dessa produkter i välsorterade livsmedelsbutiker.

EN KORVÄLSKARES PERSPEKTIV
Som de flesta av er säkert vet så samarbetar vi nära med korvälskaren Jan Scherman och inte minst är han moderator för Korvfestivalens uppskattade scenprogram. Jan är även utbildad journalist vilket han visar prov på i sin sammanfattning av årets korvfestival i Stockholm – En Efterlängtad resa till ett himmelskt rike.

Jag har varit bortrest i tre dagar. Långt borta.
Men slapp kön på Arlanda. Min resa gick smidigt. Kön var förvisso stundtals lång, men det gick snabbt att komma till målet.
Det handlar om ett mål som många av oss har längtat efter i mer än två år. Drömt om på nätterna. Fantiserat om på dagarna.
Men nu hände det. Äntligen.
Jag har varit i paradiset!
Korvens Paradis.

Korvfestivalen i Münchenbryggeriet med start den 4 juni och avslutning på själva Nationaldagen den 6 juni. Och så fint att detta ägde rum i hänryckningens tid. Solen sken, grönskan frodades och många kärlekspar slöt sig samman i giftermål. Vi som besökte Korvens Paradis var många tusenden korvälskare.
Detta är inget skämt, utan stundens allvar.

LÄS HELA ARTIKELN

KORVFESTIVALEN I GÖTEBORG

Tomheten efter att vi stängt dörrarna till Korvfestivalen i Stockholm är svår att beskriva. Man har träffat så många härliga utställare och besökare, och provat så många goda korvar och korvtillbehör som har sköljts ned med god öl.

Det är när tomheten är som störst som man finner styrka och energi av att det snart är dags för KORVFESTIVAL I GÖTEBORG!

4 – 6 november kommer vi till Sveriges framsida för att sprida korvglädje! Intresset för att vara med som utställare – både från nationella och lokala utställare – är mycket stort, så vi vågar lova att detta blir en upplaga av festivalen man inte vill missa. Mer information presenteras inom kort på vår hemsida, men till dess går det naturligtvis redan nu att säkra sin biljett vilket långt fler än vi vågat hoppas på redan har gjort.

KÖP BILJETT

MÅNADENS KORVÄLSKARE

Namn: Daniel Abreu
Ålder: 34 år
Familj: fru och en dotter
Födelseort: Stockholm
Bor: Stockholm
Titel/yrke: Egen företagare
Förebild: min farbror Victor Abreu
Favoritkorvtillbehör: : Chimichurri “EL PATRON”… eller sötstark senap och ketchup
Aktuell med: Precis etablerat sig på marknaden med sin argentinskinspirerade korv som blev mycket omtalade på Korvfestivalen i Stockholm.

Hemsida: https://abreufoods.se/
Instagram: https://www.instagram.com/abreufoods/

Vilket är ditt första korvminne?  
Traditionell handskuren chorizo som farfar Ylso bjöd på hemma hos sig. Det kändes som evighet att få mat men det var värt väntan. Därför är den traditionella chorizon i vår sortiment döpt till Ylso efter min farfar.

Berätta om idén kring ert företag Abreu Foods och era korvar!
Jag älskar att äta god mat och hänger ofta hos min farbror Victor som är min guru i köket. När han bjöd på egentillverkad chorizo enligt farfars recept var det som att färdas tillbaka i tiden. Jag ville dela min upplevelsen med alla mat- och korvälskare. Vår ambition är att erbjuda en kvalitativ produkt utan tillsatser till alla som älskar mat.

Vad är er argentinska koppling?
Min farfar var argentinare och via honom har jag ärvt den argentinska mat- och grillkulturen.
Recepten på era korvar är det en hemlig familjeangelägenhet som går i arv i generationer?
Ja det stämmer och det är den som vi varsamt utvecklar för att föra arvet och traditionen vidare.
Vad är typiska korvtillbehör i Argentina?
Chimichurri (en salsa gjort på färska örter) och majonnäs. Vaje familj har så klart eget recept på chimihcurri som man ogärna delar med sig av. Vår chimihcurri heter “EL PATRON”.

Var kan man köpa er korv?
På vår hemsida så klart och från och med 18/6 även hos Köttfabriken i Täby.

Hur många korvar äter du i veckan?
Numera inte lika många som under utvecklingsfasen men det blir några stycken per vecka.

Vår sista fråga lyder; du får bara äta en enda korv resten av ditt liv, vilka väljer du och varför?
Vår egna kycklingchorizo så klart! Helt enkelt för att den inte innehåller några som helst tillsatser eller konserveringsmedel plus att den är jäkligt god. Du blir vad du äter brukar det heta och jag försöker äta mat som den var förr, det vill säga utan några onödiga tillsatser.

LÅT OSS PRESENTERA SVENSKARNAS FAVORITKORV!

Falukorv, som även är Sveriges enda namnskyddade charkuteriprodukt, hamnar högst upp på listan av svenskarnas favoritkorv enligt Korvrapporten 2022. På andra plats hittar vi chorizon och på en delad tredjeplats kommer vanlig grillkorv och kokt korv eller wienerkorv. Rapporten visar också på stora skillnader i korvpreferenser mellan olika åldersgrupper och om man är kvinna eller man.

Falukorv märkt med Kött från Sverige är gjord på svenskt kött och är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Läs mer om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv i Korvrapporten 2022.

LÄS HELA RAPPORTEN

GRATTIS TÄBY!

I morgon lördag öppnar det en ny butik i Täby Kyrkby i form av Köttfabriken. Som namnet avslöjar är det fokus på kött och då även så klart korv. Tanken är att efter butiksöppningen även erövra e-handelsvärlden. Grabbarna som ligger bakom satsningen var alla och besökte Korvfestivalen i Stockholm för att träffa utställare och köpa in deras produkter för att fylla upp butiken lagom till öppning. I morgon lördag kl. 11 på Vikingavägen 45 i Täby slår man alltså upp dörrarna till detta köttmecka och vi kommer definitivt hänga på låset och hoppas att ni gör detsamma.

TILL KÖTTFABRIKEN

FESTIVAL MED FOKUS PÅ HANTVERKSCIDER

För alla er livsnjutare därute som gillar att gå på festival kan vi varmt rekommendera första upplagan av Nordic Craft Cider Festival som går av stapeln lördag den 2 juli på Hornuddens trädgård, strax utanför Strängnäs. Tänk att under bar himmel med utsikt över Mälarens glittrande vatten få njuta av riktig cider med passande tillbehör. Låter ju så klart inte lika roligt som en korvfestival, men nästan!

LÄS MER OM NCCF

GLAD MIDSOMMAR!