KORVNEWS NOVEMBER 2022

KORVNEWS – NOVEMBER-22

November är snart över och efter att ha genomfört andra upplagan av Korvfestivalen i Göteborg i början av månaden har vi ägnat större delen av denna höstmånad i korvkoma. Hur det såg ut och hur många besökare som kom samt en möjlighet till feedback av Göteborgsfestivalen kan ni ge i detta nummer av Korvnews. Dessutom kan ni vara med och rösta fram kommande korvtrender, läsa om Månadens Korvälskare. Men framförallt SLÄPPER VI BILJETTERNA TILL KORVFESTIVALEN I STOCKHOLM 2023 – exklusivt för er kära läsare av Korvnews!

TREVLIG LÄSNING!
STORT TACK

Efter två år av ofrivilligt uppehåll kunde vi äntligen arrangera den andra upplagan av Korvfestivalen i Göteborg – och wow vilken festival det blev! Tusen tack till alla er fantastiska utställare och omkring 4 500 besökare som kom och pratade, smakade och lärde sig mer om korv. Vi hoppas så klart att ni som var där är nöjda och fick mersmak på korv. För att utveckla festivalen och göra den ännu bättre tar vi gärna del av er feedback. Som tack för att ni delar med er av era synpunkter är ni med i utlottningen av biljetter till nästa Korvfestival i Göteborg.

Återigen STORT TACK till alla som var med och förgyllde Korvfestivalen i Göteborg anno 2022.

GE FEEDBACK

OCH VINNARNA ÄR…

På Korvfestivalen i Göteborg kunde besökarna som vanligt rösta på sin favoritkorv respektive favoritkorvtillbehör. Tävlingen går till på så sätt att alla medverkande utställare får nominera en korv och/eller ett korvtillbehör. Till vinnare utsåg festivalens besökare:

CHEESY CHEESE, OKQ8

Festivalens Bästa Korv

JALAPENOSLAW, GUDRUNS

Festivalens Bästa Korvtillbehör.

Vi vet garanterat var vi kommer stanna och tanka nästa gång!

MÅNADENS KORVÄLSKARE

Namn: Ellen Karlsson
Ålder: 34 år
Familj: Sambo Alexander och två barn – Love 3,5år och Vide 1år
Födelseort: Skirö, Vetlanda
Bor: Skirö, Vetlanda
Titel/yrke: Eventansvarig/Sälj/Admin på Stensåkra Charkuteri (utbildad kock och pluggat hotell management i Australien)
Förebild: Korvdrottningen Birgitta Starck
Favoritkorvtillbehör: Farfars sötstarka senap såklart
Aktuell med: Ständigt aktuellt med Stensåkras fantastiska korvar. Nu närmast med uppladdning inför julförsäljningen och prinskorv i mängder.

Hemsida: www.stensarka.se
Instagram: stensakra

Vilket är ditt första korvminne?
När jag som barn var hos farmor och farfar i stugan och vi alltid grillade korv i öppna spisen.

Hur länge har du arbetat på Stensåkra och äter ni korv varje dag till lunch på kontoret?
Jag började på Stensåkra i augusti 2016 och JA självklart äter vi korv varje dag på kontoret. Det är tur att vi har så många korvsorter så vi kan variera oss varje dag. Skämt å sido, nej, det blir faktiskt korv på kontoret ganska sällan. Ibland provsmakar vi nya korvar som ska ut på marknaden och ibland har någon glömt matlåda och äter då några korvar till lunch.

Julen står för dörren – hur många ton prinskorv säljer ni och får alla rycka in i produktionen och fläta prinskorv?
Vi siktar på att sälja 60-70 ton prinskorv vilket motsvarar ungefär 350 000 prinskorvar. Vi flätar ju inte vår prinskorv för hand längre, det skulle vara allt för tidskrävande. Idag har vi maskiner som flätar prinskorven åt oss, men med det sagt är det fortfarande mycket jobb bakom prinskorv så vi alla brukar få hjälpa till under några veckor för att vi ska hinna få ut all prinskorv.

Vem är bäst på Stensåkra när det kommer till att fläta prinskorv?
Helt klart Stefan Hellman, en av våra anställda som varit med allra längst från första början. Han jobbade på den tiden då vi fortfarande gjorde handknuten prinskorv och han har till och med lärt vår dåvarande Statsminister Fredrik Reinfelt hur man flätar prinskorv när han för några år sedan gjorde besök hos oss på korvfabriken.

Är det någon annan av era korvar som säljer extra bra inför jul?
Vi säljer mycket av vår Lilla Rökta som är en kallrökt påläggskorv som såklart är ett måste på julbordet. Även mycket isterband och även vår lammkorv säljs det mycket av kring juletid. Vi har ju också en fantastisk senap som det går iväg några burkar utav nu också.

Ni var nyligen med som utställare på Korvfestivalen i Göteborg – vad tyckte västkustsborna om era korvar och var det någon av era sorter som fick extra mycket beröm?
Det var väldigt positiv respons ifrån alla som kom till vår monter. Vi har blivit mycket mer etablerade och igenkända i Göteborg senaste åren vilket såklart är fantastiskt roligt. Var så skoj att få vara i Göteborg och träffa alla nyfikna engagerade korvvänner. Alla älskar vår lammkorv, den sålde slut först. 98 % kötthalt med fläsk, nöt och lammkött smaksatt med vitlök, timjan, senap och chili. Det är vår största kryddkorv. Även kantarellkorven och rödvinskorven blev favoriter bland besökarna.

Vår sista fråga lyder; du får bara äta en enda korv resten av ditt liv, vilken väljer du och varför?
Svårt val… Men det står mellan Wienerkorv och Ramslöksgrill… Inte mycket som slår en Wienerkorv, kokt eller grillad, med senap, lök och bostongurka. En traditionell korv som man aldrig tröttnar på, fina köttråvaror och riktigt fjälster!

VILKEN ÄR DIN FAVORITSMAK?

Har du någonsin tänkt tanken att just “den eller den smaken” skulle passa utmärkt i en korv eller i ett korvtillbehör? Kanske blåmögelost, gin eller alger faller dig i smaken? Nu har du möjlighet vara med och bestämma! Smakforskaren Johan Swahn, a.k.a. Doktor Smak, har tagit fram en enkät där ni kan rösta på de smaker som just ni är nyfikna på. Den smak som vinner kan ni sedan avnjuta på Korvfestivalen i Stockholm i mars 2023 – smarrigt va?!

TILL OMRÖSTNINGEN

BILJETTSLÄPP

För åttonde gången, våra damer och herrar, arrangerar vi nu Korvfestivalen i Stockholm! Den 10 – 12 mars öppnar vi upp dörrarna till detta korvmecka som för många av er kära läsare har blivit ett lika självklart vårtecken som att det är minusgrader vid Valborgsbrasan. Införsäljning av korvmontrar pågår för fullt och vi kan utlova en spännande uppställning med både nya och gamla utställare. Exklusivt för er läsare av Korvnews släpper vi nu biljetterna – perfekt till både dig själv och till nära och kära i julklapp.

KÖP BILJETT

SNART FÅR VI FROSSA I PRINSKORV!