
Korv med bröd – det är ju nästan svensk husmanskost vid det här laget. En klassisk wienerkorv i bröd är svårslagen. Alla har vi stått där, hungriga på stan eller efter fotbollsträningen, och plötsligt sitter man med en stödkorv eller ett par stödkorvar i näven – kanske till och med 6–7 stycken om det är fest. Det fina? Det är lika gott varje gång.
Naturligtvis kan man experimentera med korvar - allt ifrån val av korv till toppings och tillhörande dryck.
Redan på medeltiden sägs korv med bröd ha serverats i Frankfurt, där traditionen med wienerkorv föddes. På 1600-talet skapade den tyske slaktaren Johann Georg Hehner en korv som fick smeknamnet dachshund (tax) – vilket senare blev grunden till den engelska termen hot dog.
1871 öppnades det första korvståndet i New York, och därifrån spreds fenomenet snabbt. I Sverige serverades varm korv för första gången 1897 under Konst- och industriutställningen på Djurgården i Stockholm. Under lång tid såldes korven av försäljare med en låda hängandes på magen – ett klassiskt inslag i gatubilden – fram tills detta förbjöds 1972 av hygieniska skäl. Därefter tog korvkioskerna över, och de är än idag en självklar del av svensk snabbmat.
Svenskarna har också skapat sina egna varianter. En ”halv special” består av en varmkorv med bröd och potatismos, medan en ”hel special” har två korvar. Den som bara vill åt moset beställer en ”luffare” eller ”tuffing”. I Finland används däremot oftare orden hot dog eller knackkorv.
Korv med bröd har till och med blivit kulturhistoria – 1959 släppte Owe Thörnqvist sin klassiska låt Varm korv boogie. Och världen över har rekord slagits: världens längsta hot dog tillverkades i Mexiko och mätte hela 114,32 meter.
Den kokta korven är själva ur-fasaden av snabbmat. En mjuk korv i ett fluffigt bröd, toppad med ketchup och senap. Inte så märkvärdigt – men ändå perfekt. Vill du vara lite fräck kan du slänga på gurkmajonnäs eller rostad lök. Det är gatukökskänsla när den är som bäst.
Här snackar vi sommarens stora hjälte. Grillad korv får en helt annan karaktär än den kokta – den rökiga smaken och den krispiga ytan gör att även ett enkelt korvbröd känns som en festmåltid. Lägg på lite karamelliserad lök, picklad rödlök eller en klick coleslaw så är du hemma.
“Deluxe” kan vara precis vad du gör det till. Ett fluffigt briochebröd, en kryddigare korv, toppat med tryffelmajonnäs eller parmesanflingor – plötsligt känns det mer som restaurang än grillplats i trädgården. Och ja, det söks faktiskt runt 100 gånger i månaden på “korv med bröd deluxe” i vårt avlångad land. Inte så konstigt – alla förtjänar en deluxe-korv då och då.
Skillnaden på “deluxe” och “lyxig”? Tja, den ligger nog mest i känslan. En lyxig korv med bröd kan vara en salsiccia i surdegsbröd med mozzarella och tomatsallad, eller kanske en riktigt bra bratwurst med surkål och dijonsenap. Det är korv för dig som vill ha lite mer “wow” än bara ketchup och senap.
Vad sköljer man ner en riktigt bra korv med bröd med? Jo, en kall Korvöl. Vår egen öl är framtagen tillsammans med Nils Oscar för att passa perfekt till allt från klassisk kokt wienerkorv till grillad bratwurst och lyxiga varianter med extra toppings. Frisk, lättdrucken och lagom humlearomatisk – den gör varje tugga av korven ännu bättre. Testa själv!
Oavsett om du föredrar kokt, grillad, deluxe eller lyxig korv med bröd så finns det en sak som är säker: det är alltid lika gott. Och vill du smaka de bästa varianterna och de galnaste toppingarna – ja, då ses vi på Korvfestivalen.