KORVNEWS APRIL 2023

KORVNEWS – APRIL-23

Bästa Korvälskare,
Vårsolen skiner, utemöblerna är framtagna och korvgrillarna tänds runt om i vårt avlånga land. Vi har legat lite på latsidan med Korvnews, vilket vi skyller på korvkoma efter Korvfestivalen i Stockholm. Här kommer dock ett rykande färsk nyhetsbrev för april 2023. I detta nummer kan ni ge oss lite feedback kring ert festivalbesök, lära er Falukorvssången, få recept- och öltips samt ta del av både Korvrapporten 2023 och Korvtrender 2023.

TREVLIG LÄSNING!
BESÖKARREKORD

Helgen den 10 – 12 mars gick den åttonde upplagan av Korvfestivalen i Stockholm av stapeln – och oj vilken festival det blev. Både antalet utställare och besökare slog nytt rekord! Vi hoppas så klart att ni som var där är nöjda och fick mersmak på korv. För att utveckla Korvfestivalen och göra den ännu bättre tar vi gärna del av er upplevelse. Som tack för att ni delar med er av era synpunkter är ni med i utlottningen av biljetter till nästa Korvfestival i Stockholm 2024. STORT TACK till alla som var med och förgyllde Korvfestivalen i Stockholm 2023.

TILL ENKÄT

OCH VINNARNA ÄR…

OCH VINNARNA ÄR… På Korvfestivalen i Stockholm kunde man som vanligt rösta på sin favoritkorv respektive favoritkorvtillbehör. Tävlingen går till på så sätt att alla medverkande utställare får nominera en korv och/eller ett korvtillbehör. Till vinnare utsåg festivalens besökare: Festivalens Bästa Korv SALSICCA KRYDDAD MED FÄNKÅL, KÖTTKULTUR Festivalens Bästa Korvtillbehör SKEPPSHOLMS TOMATKETCHUP, SKEPPSHOLMS SENAP Stort grattis till de goda vinnarna!

3 X RECEPTTIPS FRÅN ATRIA

Korvtillverkaren Atria spände musklerna ordentligt på årets upplaga av Korvfestivalen i Stockholm och visade bland annat upp korvar från Sibylla, Lönneberga och Lithells. Flera av produkterna som fanns att provsmaka på festivalen var nyheter som nu hittat fram till hyllorna i dagligvaruhandeln. För den korvsugne som vill testa något nytt kommer här tre härliga recept att laga under våren med just dessa korvar.

RECEPT MED LÖNNEBERGA KYCKLINGKORV

RECEPT MED OSKAR LITHELLS FINASTE WIENERKORV

RECEPT MED LITHELLS KLASSISK GRILLKORV

HAZY JANE IPA – UTMÄRKT TILL CHORIZO

Vi tenderar ju att upprepa oss här i Korvnews om att öl passar väldigt bra till korv. Det innebär bland annat att en del av vårt betungande jobb är att testa öl och nu har vi sprungit på en bira från anrika BrewDog med namnet Hazy Jane IPA som vi tror passar extra bra just till korv. Med fruktiga toner i form av ananas, mango och passionsfrukt går det så klart att njuta av denna öl för sig självt, men vi vågar även påstå att ett plus ett är lika med tre och att en lagom kryddstark chorizo lyfter öl så väl som korv. Liten kort kort ölskola på köpet: Hazy = “dimmig” = ofiltrerad = bevarar de naturliga smakaromerna. Skål!

BESTÄLL HÄR

KORVRAPPORTEN 2023

Vår fina samarbetspartner, Från Sverige-märkningen, tar sedan förra året fram en årlig Korvrapport som kartlägger svenskarnas korvvanor – hela 92% av alla svenskar äter korv! I Korvrapporten 2023 står det bland annat att Falukorven är vår favorit och att de tre viktigaste faktorerna vid val av korv är smak, kötthalt och att köttet är svenskt. En återkommande fråga för oss svenskar är även valet mellan kokt eller grillad. Svaret på det och mycket mer finner du i Korvrapporten 2023 – så in och fördjupa dina kunskaper om korvvanor så kan du sedan bjuda in alla din vänner till en korvfest de sent kommer glömma!

KORVRAPPORT

KORVTRENDER

När vi ändå är inne på rapporter kan vi passa på att tillsammans med Korvakademien och Johan Swahn, a.k.a. Doktor Smak, presentera rapporten om korvtrender som tagits fram med hjälp av bland annat er läsare av Korvnews. Frågan som ställdes var:

Vilka korvsmaker och toppings vill du smaka 2023? De svar som var populärast och rapporten i sin helhet finnar du på knappen nedan.

KORVTRENDER

NJUT AV VÅRSOL OCH KORV!