Månadens Korvälskare: Frida Wikström Rygaard

Oktober 2025

Bakgrund

Viltverket drivs av Frida Wikström Rygaard som är matkreatör i grunden. I Viltverkets korvar utgår Frida från traditionella recept och smaksättningar från platser där hon vuxit upp och bott; Dalarna, Provence, Jura-bergen i Schweiz, Irland, England, Italien och Jylland. Detta är platser som inspirerat hennes förkärlek för traditionellt mathantverk och alldeles särskilt korv. Fridas bakgrund har stöpt henne i en stark och nyfiken kärlek till god mat och en övertygelse kring vikten av hållbar, närodlad och småskalig matproduktion.

Namn: Frida Wikström Rygaard

Ålder: 49

Familj: Min man Mats, som jag driver Viltverket tillsammans med, mina 2 ’hembakta’ barn Hugo 26 och Klara 25, mina bonusbarn Erik 21 och Lisa 20 och min lillalillasyster Hanna-Lisa 28, alla är med och hjälper till med Viltverket på olika sätt

Födelseort: Uppsala

Bor: Södermalm, Stockholm

Titel/yrke: Från början producent, nu matkreatör

Förebild: Min mormor

Favoritkorvtillbehör: Knepigt men måste nog ändå säga senap

Aktuell med: Skriver just nu på en bok som går under arbetsnamnet ’Jorden runt på 80 korvar’, det är en blandning av en korvkokbok med inspiration från jordens alla, en resedagbok, lite personliga minnen, olika etnologiska studier kring korv. Den innehåller liksom allt från smarriga korvar med tillbehör som får det att vattnas i munnen till en lista över världens top fem bisarra korvar, en del trivia och historia…Det är ett kul projekt där jag tagit hjälp av familj och vänner i olika delar av världen för att samla content

Intervju

Vad är ditt första korvminne?

- Jag växte upp i bergen i Schweiz under några år och minns när jag åt en hemmalagad färsk korvsnurra tillagad i en gigantisk stekpanna som granntanten hade gjort. Det var episkt- fortfarande godaste korven jag någonsin smakat!

Hur är det att jobba med korv? Vad är det roligaste och vilka utmaningar finns.

- Väldigt roligt! Det är mat som de flesta har en relation till. Vi gör främst salamis av vilt; ren, älg, vildsvin och ibland björn och har en butik i Gamla Stan där folk kan köpa och smaka på både våra egna korvar och traditionella Samiska renkorvar som vi också säljer. Våra korvar blir som ett litet fönster till svenskt mathantverk och vi ser att det finns ett enormt intresse bland alla utländska besökare att utforska det svenska köket.

Vad tycker du är det bästa med korv?

- Att det är så brett, det tilltalar både gourmeer och gormander. Plus att man kan smaksätta det nästan hur som helst

Hur ofta äter du korv?

- Faktiskt inte så ofta. Jag äter mycket vegetariskt så korv blir alltid lite festligt. Min guilty pleasure är helt klart falukorv med makaroner och ketchup.

Vad dricker du helst ihop med korv?

- När jag kör en charkbricka med mina egna salamis och ost är rött vin en given favvo. Jag gör också egen färskkorv på hjort och vildsvin, även till den är vin godast

Viltverket har deltagit på Korvfestivalen under många år, vad gillar du mest med festivalen och vad vill du säga till någon som aldrig varit där?

- Det är en helt fantastisk festival! Så himla bra stämning bland både gäster och utställare. Att få gå runt och ta del av ett så brett och härligt utbud av både korv och tillbehör, träffa alla passionerade mathantverkare från hela Sverige och så avsluta det hela i den stimmiga baren, det är ett väldigt bra sätt att tillbringa en helg

Vår sista fråga lyder; du får bara äta en enda korv resten av ditt liv, vilken väljer du?

- Det är min egen vildsvinssalsiccia med fänkål, den är riktigt grym!